Rumeli Pastanesi

Dedemiz Tatlıcı Osman, Ebeveynleri ve Mübadele

Dedemiz Tatlıcı Osman Mersin'in anne ve babası savaş sonrası Avrupa'da yaşayan Türklerin göç etmesi emriyle göçe zorlandılar. Diğer binlerce Türk aile ile birlikte yollara düşerek kağnılarla ve at sırtında uzun bir yolculuğa çıkmak durumunda kaldılar. Uzun yıllardan sonra yeniden Anavatana döndüler. 1920-1922 senelerindeki bu mübadelede Avrupa'daki Türkler Türkiye'ye , Türkiye'deki Yunanlılar da Yunanistan'a göç ettiler.

Büyük dedemiz arkadaşına ait ufak bir yelkenli gemi ile yolculuğu tercih edip eşiyle ve 2-3 aile ile daha birlikte Türkiye'ye doğru yolculuklarına başlamıştır. Selanik'ten yola çıkan aileler Sakız Adası'nda (Chios) yolculuklarını tamamladılar. Birkaç ay Sakız Adası'nda konaklayan dedemiz karşıya Çeşme'ye geçmeye karar vermiştir.Yine bir ile karşıya, Çeşme'ye geçen büyük dedemiz Çeşme'de kalmaya karar vermiş, Anadolu'nun daha içlerine doğru göç etmesi için ısrar eden arkadaşlarına katılmayıp burda yerleşmeye karar vermiştir. Selanik'teki mesleği olan tütüncülük ve bahçıvanlıkla hayatlarını sürdürürlerken 1921 senesinde kurucumuz, dedemiz Osman Mersin dünyaya gelmiştir.

Büyük dedemiz, Osman dedemizi çok ufak yaşlarından itibaren yine mübadele ile Çeşme'ye yerleşmiş Cemal Usta'mızın yanına verir. Cemal Usta'mızdan bildiği tüm tatlı ve dondurmaları öğrenir, askerden döndükten sonra yine kendileri gibi Selanik'ten mübadele ile gemilerle gelmiş olan bir ailenin kızı rahmetli babaannemiz Şadiye ile evlenir. 1945 senesinde babaannemizin çeyizlik masa ve sandalyeleri ile Çeşme çarşısı içerisindeki ufak dükkanımızı açar. Tuz-Buz ve meyve karışımıyla doğal dondurma imalatı esnasında birgün vanilyasının kalmadığını ve sade dondurmasına katamayacağını anladığında, o günlerde Çeşme'deki evde bolca bulunan damla sakızını dünyada ilk kez dondurmada dener ve gerek yerli halk gerekse tatile gelen İstanbullu ve İzmirli müşterileri bu dondurmaya bayılırlar. Böylece damla sakızlı dondurma bu dükkanda doğmuş olur. Çocukluğundan beri yanında yetişmiş oğlu Hüseyin Mersin'e dükkanı devreder. 20 Ağustos 1983 senesinde vefat eder. Şu an günümüzde Tatlıcı Osman Mersin'in kurduğu Rumeli Pastanesi'nin tüm doğal lezzetlerini Hüseyin Mersin ve eşi Semra Mersin ile birlikte oğulları Ali ve Osman Mersin kardeşler devam ettirmektedir.